Recept voor drie personen. Amper snijden of roeren.
(’t is een vrije variant op pilav, dus misschien is ’t beter je daar niet teveel op in te stellen.)
Ik ben als het om kruiden gaat een intuïtieve kok, dus het is even gokken hoe ik dat in een recept beschrijf. Ik gebruik meestal een combinatie van kerrie, paprikapoeder, komijn en oregano. Ik gok dat als je voor twee theelepels kerrie en twee stevige theelepels mexicaanse kruiden kiest, met wat oregano, dat je er dan bent.
Qua groente: ik gebruik de japanse wokgroente met kastanjechampignons van AH graag (let op, niet die met taugé!). Met bv een halve courgette ernaast. Die moet je dan wel snijden. Een paprika kan ook. Die groentemix combineert ui, champignons, kool (paksoy), wortel, prei en peulen. Al het goede van de groenteman 😊. En gelukkig regelmatig in de bonus. Je kunt bv ook voor een kleintje prei/champignons en macaronigroenten kiezen. Dan heb je wel paprika, maar geen peulen. Smaakt ook.
Benodigdheden:
- Braadpan met deksel
Ingredienten:
- Quorn stukjes of kipfiletblokjes
- Japanse wokgroenten
- 1/2 courgette in blokjes gesneden
- Blik perziken op lichte siroop, afgespoeld, in stukken gesneden
- Blik tomatenblokjes
- Blik nagevuld met water
- 2 tl kerrie
- 2 tl mexicaanse kruiden
- 1 tl oregano
- Peper
- Mespunt kippenbouillon
- Zilvervliesrijst (niet te snel kokend, bv 25 minuten, wordt anders pap)
Bereidingswijze:
- Olijfolie in de pan
- Kruiden erbij
- Quorn of kip erbij
- Doorscheppen tot de kip is aangebraden
- Groenten en perziken erbij
- Blik tomaten erbovenop
- Blik water erbij
- Bouillon erbij
- Goed omscheppen
- Deksel erop
- Vuur omhoog tot t kookt
- Vuur middellaag, kookwekker op 15 minuten
- Rijst erbij, omscheppen, kookwekker op 25 minuten.
Klaar is Kees.
Je kunt dit ook eten met bulgur of zoete aardappel ipv rijst. De bulgur moet je apart klaarmaken. Begin daar dan mee. Dat duurt ongeveer tien minuten, dat kost het vullen van de braadpan ook. Geeft niet als de bulgur afkoelt, de inhoud van de braadpan is zo warm dat hij bij het opscheppen de bulgur weer verwarmt. De zoete aardappel kun je in blokjes gesneden meteen meekoken met de rest van de groente.