Cadeautjes 2.0

Wat voorbeelden van brievenbuskadootjes waar ik afgelopen jaar voor gekozen heb.

Afgelopen jaar heb ik regelmatig gezocht naar gepaste cadeautjes. Als alternatief voor het zoveelste kaartje. Als hart onder de riem. Of als symbool om iemand door een bepaalde tijd heen te slepen. Van een naaste met een zware burnout, tot een vriendin met borstkanker. Van een vriendin die palliatief ziek is, tot een tante met een gebroken enkel. Van die dingen die niet meteen over zijn. Waarbij het niet bij een kaartje blijft, maar er na een paar weken nog steeds aandacht vanuit jou nodig is, omdat het nog lang niet over is.

Het juiste kado bedenken is lastig. Zeker als je niet hebt meegemaakt wat die ander overkomt. Hoe schat je in wat de ander nodig heeft, zonder in te vullen? Hoe leef je mee, zonder de ander te verstikken met jouw projectie van hoe vreselijk het wel niet moet zijn? Hoe beur je iemand op, zonder dat je overkomt als iemand die alleen maar het positieve wil horen? En daarnaast sowieso, hoe kun jij nou (als je nog nooit chemo hebt gehad) weten dat dingen die een eigen geur hebben, zoals bepaalde bloemen of kaarsen, teveel zijn als je overprikkeld bent door chemo? Of dat een ander al net bloemen heeft gestuurd, of een milkadoos met chocoladehartjes van Greetz, waardoor jouw pakketje niet echt welkom meer is?
Een gebaar bedenken voor iemand waar je je zorgen om maakt is lastig. Het schrijven van een kaart bijvoorbeeld, omdat je niet het verkeerde wilt zeggen. Maar ook als je het juiste zegt is het maar de vraag of dat zo ontvangen zal worden. Omdat timing nu eenmaal ook altijd een dingetje is. En de postbode daarin ook een factor is die wat tijd laat verstrijken.

Het kost wat meer geld, maar ik kies daarom voor af en toe een cadeautje, in plaats van voor regelmatig een kaart. Met een budget van rond de 10 tot 15 euro, kom ik een heel eind. En ik wil niet dat dat kado heel veel duurder wordt door de bezorgkosten, dus ik kies het liefst voor dingen die door de brievenbus passen. Ook omdat het ontvangen daarvan, dan geen energie van de zieke vraagt.

  • Wil je zelf wat bedenken? Type op google ‘brievenbuskado’ in, samen met wat je zou willen geven. ‘Brievenbus chocola’, bijvoorbeeld. Of ‘brievenbus plant’.
  • Een favoriet voor mij voor iemand met gewone eetlust, is de verzameling links in dit blog.  De marsmallows heb ik al een keer geprobeerd. Daar kun je ook een lieve tekst bij maken, door iets te schrijven als dat een real life knuffel niet door de brievenbus past, maar een symbool kan zijn voor in je mond. De browniesperpost zijn het ultieme comfort food voor iemand die thuis komt uit het ziekenhuis (als ‘welkom thuis’, of die de boodschap nodig heeft om zichzelf eens te verwennen.)
  • Een alternatief voor de browniesperpost of koekjesperpost, is de taart van daily pie post.
  • Een variant op de marsmallows is de rocky road chocolade. Bijvoorbeeld die met 16 in een doosje. Moet iemand bijvoorbeeld iets doen waar hij erg tegenop ziet, kun je opschrijven dat het bedoeld is als een hart onder de riem voor elk baalmoment.
  • Biteswelove zijn gezonde snacks: nootjes, gedroogd fruit, dat soort dingen. Precies goed voor iemand die chemo heeft, omdat het mineralen bevat en de juiste textuur heeft voor mensen met smaakverlies. Ik weet niet zeker of ze de cadeauvariant nog steeds aanbieden, maar wat in elk geval kan is dat je voordat de chemo’s beginnen een doosje laat bezorgen met voor elke chemo een zakje. De zakjes helpen dan letterlijk met aftellen. En mocht de chemomaag het niet verdragen, dan bederft het in ieder geval niet.
  • Ik ben zelf blij verrast met een miniboeketje bloemen toen ik uit het ziekenhuis kwam. Geurloze varianten zijn de luchtplantjes. En een symbolische boodschap vormt het zakje vol geluk. Bloompost maakt erg leuke dingen. Ook omdat je ze even in elkaar moet knutselen als je ze krijgt. Het kost niet veel energie, maar vraagt wel net die aandacht waardoor het extra leuk is het cadeautje uit te pakken.
  • Een doosje met chocolaatjes of truffels, bijvoorbeeld voor elke bestralingsdag 1.
  • Toen ik ze ontdekte was ik meteen verknocht: de zelfgemaakte ballondieren van allekleurenvanderegenboog. En vrolijk, knuffelbaar en origineel alternatief voor de ballonnen van greetz.nl, die ook erg leuk zijn, maar minder lang mee gaan.
  • De ballonkaart van allekleurenvanderegenboog ontdekte ik via de verzameling tips voor brievenbuskado’s van milledoni.nl.
  • Het boekje Het lieve woorden doosje is prachtig als hart-onder-de-riem-gebaar. Bij Bruna kun je er online een korte persoonlijke tekst aan toevoegen bij bestelling.
Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Leven met kanker en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s