Koken zonder puf

Onder de categorie Recepten ga ik een aantal recepten opnemen. Gewoon, omdat gezond eten een uitdaging is in een leven dat druk is. Of in een leven waarin je rekening moet houden met een verminderde dosis energie.

Ik ben lang geleden al ‘anti-kanker’ gaan eten. Dat houdt in dat ik voedsel dat bekend staat als mogelijk ‘niet goed voor kanker’, als alcohol, pakjes en zakjes, koemelk en suiker, niet of niet teveel eet. Ook betekent dat dat ik bepaalde dingen bewust wel eet. Volkoren pasta bijvoorbeeld. Bulgur. Quinoa. Zilvervliesrijst. In plaats van gewone pasta, witte rijst en bami. Minstens 200 gram groenten per dag. Regelmatig een uiensoort (prei, sjalot, rode ui, gewone ui, knoflook, bosui) of een brassicasoort (broccoli, spruiten, rode kool, witte kool, chinese kool). Geen aardappelen (bevat verkeerde zetmelen, behalve als je ze koud eet), maar zoete aardappel of pastinaak. Zoveel mogelijk afwisselen tussen vlees, vis, kip, noten, ei, paddestoelen en vegetarische burgers. Beter veel groente en eiwit en weinig koolhydraten, dan andersom. Omdat ik daarnaast geen soja eet, ben ik mijn sauzen zelf gaan maken. Want zelfs in bouillon zit vaak soja.

Goedkoop is het niet. De andere manier van eten. Maar gelukkig is koken een hobby van me. En dat is me wel wat waard. Toen ik me net in gezonder eten ging verdiepen, strooide dat letterlijk flink wat roet in mijn eten. Mijn kookplezier nam enorm af. Het was zo ingewikkeld. Overal was wel wat mee aan de hand. Zeker als het om soja en suiker ging. Door een tijdje te koken voor Thuisafgehaald haalde ik mezelf uit dat dal. Het gaf me kans om meerdere ingrediënten te gebruiken, omdat de helft van de maaltijd door betalende eters werd afgehaald. En die vonden het nog lekker ook. En waren blij met het gezonde alternatief dat ik bood. Het gaf me mijn lol in koken weer terug.

Omdat ik ook nog puf wil hebben om gezond te eten als ik thuis kom uit een lange dag werken, en ik niet altijd nog de concentratie heb om goed op mijn pannen te letten, kies ik graag voor maaltijden die weinig aandacht nodig hebben bij het bereiden. Ik vind koken leuk vanwege het toveren met smaken, niet vanwege het roeren in pannen 😉 Dus waarom niet, hier af en toe wat recepten delen. Wie weet wie ermee geholpen is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s