Broccoli, prei en makreel

Het is zo’n combinatie die je niet een, twee, drie verzint. Maar als je hem proeft is hij heel logisch. Makreel met broccoli. Of makreel met prei. En samen werkt het dus ook prima. Gecombineerd met nassikruiden hoef je er amper wat aan te doen, het smaakt echt goed. Dus, weer tijd voor een recept in de ‘koken zonder puf’ categorie.

Recept voor 2 personen.

Bereidingstijd: 15 minuten.

Benodigdheden:

  • Wok
  • Deksel
  • Waterkoker
  • Diep bord
  • Vergiet

Ingrediënten:

  • gestoomde makreelfilet
  • kleine stronk broccoli in stukjes gesneden (heb je daar geen puf voor, koop dan voorgesneden roosjes of bimi)
  • zakje van 250 gram met voorgesneden prei-champignon- groentemix. Alternatief is een kleine versie van pastagroente waar champignon en prei in zit, maar dan ook met ui, paprika of wortel. Als paprika en wortel niet overheersen is het prima. Smaakt er ook goed bij.
  • nassikruiden (gedroogde, of een zakje dat je in water moet wellen)
  • Thaise bami van zilvervliesrijst 

Bereidingswijze:

  1. Zet de wok op het vuur met een scheut olijfolie.
  2. Zet het vuur middelhoog.
  3. Doe de voorgesneden groente erin en schep het door met een spatel.
  4. Zorg dat het op warmte komt en doe er dan een scheut water bij zodat ’t niet aan kan branden terwijl je de broccoli snijdt.
  5. Snijd de broccoli in roosjes en de roosjes in vieren.
  6. Gooi de broccoli in de wok.
  7. Schep de nassikruiden erdoor. Ook de ‘gewelde kruiden’ hoef je niet van te voren te wellen, want je hebt wat water bij de groente gedaan, dus dat komt vanzelf goed. Gebruik een half zakje, dat is waarschijnlijk genoeg, maar verschilt nogal per merk.
  8. Zet het vuur wat lager en doe een deksel op de wok, zodat de broccoli gaar kan worden.
  9. Vul de waterkoker en zet hem aan.
  10. Pak twee ‘dekjes’ van de Thaise bami, breek ze in tweeën en verdeel ze over de bodem van een diep soepbord.
  11. Giet het kokende water in het bord en zorg er met een vork voor dat de bami overal onder het water ligt. De weltijd van de bami is ongeveer twee minuten.
  12. Als de broccoli beetgaar is, zet je het vuur omlaag.
  13. Pak de gestoomde makreelfilet en voeg hem toe aan de wok. Breek de filet met de spatel in stukjes en schep het door de groentemix heen.
  14. Giet de Thaise bami af in een vergiet, koel hem af met wat koud water zodat ie niet gaat plakken en voeg het toe aan de wok. Schep alles goed door.
  15. Laat het nog twee minuten met deksel op de pan staan, zodat de kruiden ook in de bami kunnen trekken.

Eet smakelijk.

Alternatieven voor de Thaise bami:

Je kunt het ook in plaats van met Thaise bami, ingerold eten in rijstvellen. Die maak je ook klaar door ze in een bord met kokend water te wellen. Het is wel een kunst op zich om ervoor te zorgen dat de vellen niet aan elkaar gaan plakken.

Of, als je dat allemaal wat te gek is, toch gewoon een pan zilvervliesrijst opzetten (twee kopjes). Begin daar dan mee voordat je de wok op het vuur zet, want de kooktijd van de rijst is langer dan de bereidingstijd van de groente. Denk aan je kookwekker! En kies wel voor volkorrelige rijst, niet voor witte.

Vette vis en chemo

Het wordt afgeraden om bij een aantal soorten chemo 24 uur voor en na de chemo vette vis te eten. Kijk op de site van voedingenkankerinfo voor uitleg.

 

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s