Over mij

Dit blog hoort bij de website www.overwegmetkanker.nl.

Ik ben een inmiddels ervaren borstkankerpatiënt, die toen ze 33 was een knobbel in haar borst ontdekte.  Het woord ‘ervaren’ dicht ik mezelf sinds kort schoorvoetend toe. Toen ik laatst voor een operatie in het ziekenhuis lag, raakte de assertiviteit en gelijkwaardigheid waarmee ik met mijn artsen sprak me. Ik wist zo glashelder aan te geven wat ik nodig had, wat goed voor me was. Ik realiseerde me dat dat patiëntervaring was, en het vervulde me met een treurig gevoel. Het gemak waarmee alles daardoor nu verliep, nu ik het zoveel minder nodig had, stond schrijnend in contrast met toen, toen ik volstrekt niet overzag wat me overkwam. Toen zou die patiëntgerichte zorg, dat maatwerk, dat onmiddellijk serieus nemen, zoveel meer verschil hebben gemaakt. Wat voelde ik me toen verloren, verdwaald en overgeleverd. Wat was dat alleen. Toen ik nog een nummer was, omdat ik niet in staat was zelf de richting aan te geven.

Ergens in mijn ‘traject na kanker’ ben ik begonnen met schrijven. Eerst om de wirwar van emoties, gebeurtenissen en strijdlust te ontwarren die me gevangen had gehouden in die verzengende vermoeidheid. Daarna om te verwerken, de dingen een plek te geven. Daarna om de impact van de ziekte te begrijpen, en weer te weten wat het verschil tussen mij en mijn ziekte was.

Inmiddels schrijf ik omdat ik graag schrijf. Omdat het onderwerp kanker zich zo in mijn leven vervlochten heeft, dat er altijd wel iets is dat er uit wil. Onder woorden gebracht. Ingevoeld. Herkend. Geduid. Omdat er zoveel momenten zijn, kleine en grote momenten, mooie en nare, gewone en bijzondere, waarop ik merk dat het niet meer zo vanzelfsprekend voor me is als het vroeger was. Hiervoor. Momenten waarop een van de ervaringen ‘met kanker’, er toe leidt dat ik nu anders reageer, anders waardeer, anders observeer, anders voel en anders bedoel.

Je kunt meer lezen over de achtergrond van de site overwegmetkanker.nl via deze link.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s