Eenpans Shacksuka

Ik ben een enorme fan van Masterchef Australia. Het positieve volgen van je passie, en de eenvoud van de emoties die daarbij horen, samen met het groepsproces en het koken zelf: al mijn hobby’s komen samen. 

In een van de afleveringen werd ‘shacksuka’ gemaakt. Ik had geen idee wat het was, maar het zag er heerlijk uit. En wat bleek, na lustig googelen? Het is nog makkelijk te maken ook. 

Je kunt Shaksuka met vanalles maken (spinazie is bv ook lekker), maar wat je in ieder geval nodig hebt is de paprika, paprikapoeder, chilipeper, feta en eieren. Het is oorspronkelijk een ovengerecht. Als je zo’n pan hebt zou je je pan dus ook na het aanbraden in de oven kunnen zetten nadat je de eieren en feta hebt toegevoegd. Ideaal, want dan hoef je nog minder op te letten. 

Het recept vraagt wat snijwerk, maar daarna ben je makkelijk klaar. Al kun je natuurlijk ook gewoon voorgesneden prei en kipfiletblokjes kopen. Onder het snijden van de feta, ui en shii-takes kom je echter niet uit. 

Benodigdheden: grote braadpan met deksel 

Ingredienten: 4 personen

  • 2 flinke paprika’s, in stukjes, bv een rode en een gele
  • Een rode ui, grofgesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst 
  • 1 flinke prei, klein gesneden
  • shii-take champignons, grof in stukjes gesneden (100-150 gram)
  • 200 gram kipfilet of kipworst, in stukken gesneden 
  • 1 rood pepertje
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder (of een platte eetlepel)
  • Chilipeper uit de pepermolen en zout naar smaak
  • Blik tomatenblokjes 
  • 4 of 5 cherry tomaatjes om het recept ook een zuurtje te geven, in vieren gesneden
  • 4 of 5 eieren
  • Een blok echte feta (schaap), 100 tot 150 gram

Bereidingswijze

  • Snijd de kipfilet in blokjes
  • Doe wat olijfolie in de pan en braad de kip aan
  • Snijd intussen de ui, prei, paprika en shii-takes in stukjes
  • Gooi alles erbij in de pan
  • Pel en pers de knoflook
  • Voeg alle kruiden toe
  • Schep goed door
  • Voeg de tomaten in blik toe 
  • Als de groenten niet helemaal ‘onder’ liggen, voeg dan nog een half blikje water extra toe
  • Gooi het vuur omhoog en schep het nog een keer door. 
  • Wacht nu vijf minuten, zodat de saus wat in gaat dikken. 
  • Snijd of brokkel intussen de feta
  • Zet het vuur wat lager en maak op vier (of vijf) plekken in de pan wat ruimte voor een ei: breek een ei open en laat het in het tomaten/groentenmengsel ploffen. 
  • Strooi de feta eroverheen
  • Doe het deksel op de pan en laat het nog 5-10 minuten sudderen (afhankelijk van hoe gaar je wilt dat het ei wordt)

Je kunt het serveren met brood. Ook kun je er bv zoete aardappelen bij maken, of rijst koken. Maar brood is het makkelijkst. 

Als je het in huis hebt is het voor het oog mooi om er wat verse peterselie of wat bieslook overheen te strooien. 

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie